Qui som

La Xarxa Ecològica de Ponent (XEP)

Som persones i col·lectius organitzats en una xarxa de nuclis ecomunals (punts de recollida) als diferents pobles i barris de Ponent.
 
Són
  • eco: perquè els productes són ecològics, directe de productors i productores locals;
  • comunals: perquè busquem recuperar la connexió comunitària i la gestió col·lectiva dels assumptes públics (gestió col·lectiva que en comptes de privada o estatal, sigui comunal).

Som una cooperativa on la responsabilitat es reparteix a parts iguals entre persones productores i consumidores, els 2 principals pilars :

Nuclis ecomunals

Persones, unitats familiars, grups de consum/ associacions/ botigues/ escoles…
+1 espai fixe per rebre i entregar les comandes del nucli ecomunal

Productores

Que participen a la XEP no només perquè aquesta suposa un suport a la seva activitat comercial, sinó que s’hi impliquen per aconseguir els objectius que ens marquem com a xarxa.

Les persones consumidores s’organitzen amb la pagesia a través d’una xarxa de xarxes de suport mutu interconnectades, esteses per tot el territori de Ponent: els nuclis ecomunals.

Cada nucli es responsabilitza com a mínim, i per començar, de mantenir l’espai (on setmanalment, reben les comandes i les entreguen a les sòcies del nucli) i les relacions entre les persones que hi formen part; té autonomia per decidir com s’organitza, però tots els nuclis ecomunals estan connectats i tenen uns mínims compromisos amb la xarxa.

Els nuclis són alhora els espais de trobada per proposar i generar altres projectes en base a les necessitats reals del territori i oferir possibilitats d’ocupar persones que hagin perdut la feina: entrega de cistelles a domicili per a les persones amb mobilitat reduïda, producció de fruites i verdures ecològiques, reaprofitament d’excedents de l’horta (conserves, melmelades, etc.), pa sota demanda (per les cistelles dels diversos nuclis ecomunals), servei de cuina / menjadors socials, producció de planter de llavors tradicionals locals i producció d’altres insums per a la pagesia (biofertilitzants) sota demanda, etc. 

Els altres 3 pilars imprescindibles:

Per posar en marxa la XEP, entre les consumidores i la pagesia (categoritzacions que es donen en la realitat actual de la que partim, tot i que tendim a trencar aquesta dicotomia i la concepció de l’aliment com a mercadoria) ens comprometem a viabilitzar que hi participin els altres pilars imprescindibles: 

  • transport (de recollida fins al Rebost de Ponent i d’entrega als diferents nuclis ecomunals),
  • tasques de coordinació de la xarxa, 
  • i de gestió de la central d’abastiment.

Coordinació​

Tasques de coordinació

de la XEP

Transport

De recollida

i d’entrega

Rebost de Ponent

Central d’abastiment

de la XEP

Per posar la proposta en marxa, assumim la responsabilitat d’aquestes tasques de gestió i coordinació un grup de persones voluntàries. Aquesta responsabilitat no implica assumir la presa de decisions, ja que aquest poder de decisió vindrà sempre des de baix (nuclis ecomunals) cap a dalt (on la responsabilitat de l’equip de coordinació és vetllar pel bon funcionament segons els criteris i acords decidits per l’assemblea).

Volem minimitzar el transport el màxim possible, en anar a buscar els productes amb una ruta organitzada de recollida des dels diferents llocs de producció, per dur-los cap a la central d’abastiment (Rebost de Ponent), des d’on es redistribueixen els productes amb un mateix vehicle cap als diversos nuclis ecomunals (als diferents pobles de Ponent i barris de la ciutat de Lleida). 

Al Rebost de Ponent, la central d’abastimentde la XEP, pretenem emmagatzemar-hi el producte no perible i setmanalment, centralitzar la rebuda dels productes frescos que no es puguin abastir localment, preparar les comandes segons el nucli ecomunal de destí i entregar-les a cada nucli segons les rutes coordinades de transport.